Facebook svara på kritiken om Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg snart på CNN.

Facebook

Denna vecka har Facebook och Cambridge Analytiska varit i fokus. Forskaren Aleksander Kogan skapade 2014 en app. Facebook fick betalt för att utföra personlighetstest. Informationen såldes i nästa steg vidare till företaget Cambridge Analytica. Christopher Wylie visselblåsaren som tidigare arbetat på Cambridge Analytica, avslöjar i Observer att det handlar om information om över 50 miljoner Facebook användare.

När Aleksander Kogan slöt avtal med Facebook uppgavs att informationen endast skulle få användas till forskningssyfte. Facebook har ett pressmeddelande gått och meddelat att forskaren bröt regalerna för plattformen när han delade vidare informationen till Cambridge Analytica.

När Facebook först fick information om Kogans handlig tog man bort personlighets appen och fick en försäkran att samlad information var raderad. Enligt Channel 4:s avslöjande har Cambridge Analytica arbetat med att hjälpa politiska partier värden över bland annat senaste president valet i USA.

 

Det som har skapat stora reaktioner är att 270 000 Facebook användare aktivt deltagit i testet. Men även personlig information om deras Facebook vänner har samlats.


Jim Carry förklarar situationen med en målning:


Mark Zuckerberg VD för Facebook intervjuas på programmet Anderson Cooper 360 på CNN – (22/03).

 


Cambridge Analytica som nu är ett kontroversiellt företag har enligt SVT Nyheter även kontaktat flera svenska partier. För att bidra med information om väljare från bland annat sociala medier.


Eyoale Tadese

Smartphones och hemautomation är min grej. Kontakta mig på e-post: eyoale@teknikzon.se.

Publicerat av Eyoale Tadese

Smartphones och hemautomation är min grej. Kontakta mig på e-post: eyoale@teknikzon.se.